Догляд за вишиванками

Догляд за вишитими виробами передбачає прання у теплій мильній воді з додаванням звичайного прального засобу при температурі не більше 40 градусів. Ні в якому разі не використовуйте відбілюючий засіб, адже це може зіпсувати вишивку. Прати слід дуже обережно, руками.

Випрані вироби слід полоскати в теплій воді, злегка віджати і струсити. Сушити слід у розправленому вигляді з виворітного боку. Прасувати вишиті вироби треба обов’язково з виворітного боку, прикривши тканиною.

Льняні вишиті вироби

Льон – натуральна тканина, яка дуже корисний для тіла. Вироби з білих та природніх льняних тканин, добре витримують тривале прання. Температура для прання таких виробів не повинна перевищувати 40° С. Прати вироби в ощадному режимі, звичайним пральним порошком, для даного типу тканин, без додавання вибілюючих препаратів. Але якщо на льняній тканині вишивка ручної роботи, то допускається тільки ручне прання.

Слід враховувати, що вироби з льону після прання і сушки можуть дати усадку, але не більш, ніж на 4-6%. Сушити вироби з льону потрібно в розпрямленому стані. Прасувати добре розігрітою праскою із зволожучем.

Бавовняні вишиті вироби

Бавовняні вироби дуже міцні, гарно перуться і прасуються, але можуть дати усадку при пранні, довго сохнуть. Для прання виробів з білої бавовни використовують універсальні пральні засоби, для кольорового - м'які миючі засоби і засоби без відбілювачів. Прасувати бавовняні тканини потрібно праскою із зволожувачем

Якщо дотримуватися зазначених рекомендацій вишиті вироби будуть мати привабливий вигляд довгий час