Орнаментальні особливості українських вишиванок

 При більш ретельному вивченні різних вишиванок можна знайти чималу кількість відмінностей в них. Перш за все такі риси накладає територіальна приналежність.

Гуцульським вишиванкам притаманні геометричні і рослинні орнаментальні мотиви, виконані в червоно-жовто-зеленій кольоровій гамі, що додає готовому виробу золотистий відблиск.

У різних куточках Львівської області можна побачити не один десяток візерунків що відрізняються за типом. Найчастіше це нанесений на біле полотно геометричний орнамент, який надає виробам простоту, легкість і прозорість.

Характерним мотивом для вишиванок Закарпаття є зиґзаґоподібна «каракуля», виконана нитками чорного і червоного кольорів. Однак вишивальниці даної місцевості не обмежуються такими кольорами ниток, а використовують в роботі різноманітні колірні комбінації і поєднання.

Буковинським вишиванками притаманні зображення з геометричними і рослинними мотивами які виконані дрібними хрестиками, білою гладдю або крученим швом. Проте поряд з з цими техніками оздоблення вишиванок, тут часто використовують металеві блискітки, нитки з шовку, бісер і стеклярус.

Для вишивок Тернопільської області характерно застосування ниток з бавовни і згущені стібки. Окремі елементи візерунка обведені нитками різних кольорів, що сприяє наданню вишивці рельєфності і виразності колірної гами.

Вишиванкам Волині притаманні прості, але водночас дуже чіткі геометричні орнаментальні візерунки, виконані на сірому полотні нитками яскраво червоного кольору..

Вишиванки Вінниччини відрізняють різноманітність технік вишивання і колірна палітра ниток. Найчастіше використовують техніки: низь, хрестик, вирізування і настілки. Крім цього, деякі окремі елементи візерунка виконують або обшивають допоміжними швами.

Поліським вишиванкам характерні прості композиції, виконані на сірому лляному полотні. Найчастіше тут використовують ромбовидні лінії в чергуванні з геометричним орнаментом.

Чернігівські вишивальниці найбільше люблять виконувати білі вишивки, на яких рослинні та геометричні елементи орнаментальних композицій виконані білими нитками з червоними або чорними вкрапленнями. Роботи виконуються дрібненькими акуратними стіночками.

Вишиванкам Київської області притаманні геометричний і рослинний орнаменти, виконані червоними, білими, або блідо- чорними нитками. Для вишивання використовують, грона винограду, квіти хмелю, восьмипелюсткові розетки, квадрати або ромби.

Вишивки півдня України мало чим відрізняються від вишивок Центральних районів. Виконують їх повним або напівхрестиком


Особливу увагу при підборі орнаменту слід звертати на техніки вишивання і кольори сорочки. Оскільки кожен колір має певне значення, то використовувати їх потрібно обережно.

Так, чорний колір - символ скорботи, тому в чорні вишиванки, як правило, обряджали небіжчиків. Чорний колір ниток також символізує втрати, горе і біль., Крім того нитки такого кольору володіють і переносять погану енергію.

Зображення орнаменту білими нитками по білому полотну призначалося для скромних молодих дівчат, які таким чином підкреслювали свою красу, і використовувалася як оберіг від злих сил.

Наявність червоного кольору являють собою знак добра, захисту та удачі. При використанні золотих ниток, для створення більш барвистого ефекту, вишивальниці до основної нитки додавали нитки жовтого, червоного або чорного кольору. При використанні срібного кольору ниток - додавали блакитний або білий кольори.

Використання зеленого кольору символізує народження і подальший ріст. Його використовували для зображення трави і листя.

Жовтий колір - символ Сонця і сонячної енергії, символ всього живого на Землі. Тому на вишиванках він уособлює багатство і достаток.